rotu

 

Suomenlapinkoira lainaus Lappalaiskoirat ry:n sivulta:

"Suomenlapinkoiran tyyppisiä koiria on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Suomenlapinkoiran tyyppisiä koiria uskotaan olleen jo n. 7000 vuotta sitten. Suomenlapinkoiraa muistuttavia koiria on käytetty useiden vuosisatojen ajan porojen paimennus- ja vartiointitehtävissä, ja vielä nykyäänkin koiria on alkuperäisessä työssään.

Nykyiset suomenlapinkoirat polveutuvat lapinporokoirien ja suomenlapinkoirien yhteisistä kantavanhemmista sekä vanhakantaisista lapinkoirista. Näin saatiin aikaan rotu, joka rekisteröitiin lapinkoirana vuonna 1967. Vuonna 1993 rodun nimi muutettiin suomenlapinkoiraksi.

Suomenlapinkoira on jo vuosikaudet ollut kymmenen suosituimman koirarotumme joukossa. Vuonna 2008 pentuja rekisteröitiin 1365 kappaletta.

Suomenlapinkoiran suosio perustuu sen monipuolisuuteen sekä tasapainoiseen ja ystävälliseen luonteeseen. Suomenlapinkoira sopeutuu hyvin erilaisiin olosuhteisiin. Eräs suomenlapinkoiran omistaja on kuvannut osuvasti rotua: suomenlapinkoira on niin viisas, että osaa tekeytyä tyhmäksi.

Suomenlapinkoira on keskikokoinen, ja sen turkki on runsasta ja karheaa. Kaikki värit ovat sallittuja, tavallisimmat värit ovat musta/parkki joko merkein tai ilman, riistanvärinen, soopeli ja vehnä. Suomenlapinkoiralle on ominaista pehmeä ilme. Rotu on suhteellisen terve; perinnöllisiä sairauksia ovat silmäsairaudet, lonkkaniveldysplasia ja epilepsia.

Suomenlapinkoirat ovat suosittuja koti- ja perhekoiria, mutta myös monipuolisia harrastuskoiria. Niillä on meriittejä tottelevaisuuskokeista, agilitysta ja palveluskoirakokeista. suomenlapinkoiraa käytetään edelleen jonkin verran työkoirana Lapissa.

Suomenlapinkoiran, lapinporokoiran ja ruotsinlapinkoiran rotujärjestö on Lappalaiskoirat ry, joka on perustettu vuonna 1970. Yhdistyksessä on yli 4000 jäsentä. Puheenjohtaja on Sari Laitinen."

 

http://lappalaiskoirat.fi/?id=jalostus/slk

http://lappalaiskoirat.fi/jalosrotumaaritelma/slk.pdftus/

 

Auli Iivonen 19.09.2015 17:54

Kyllä joskus täytyy nähdä teitä ihan livenä😊

Minna Mielonen 19.09.2015 20:36

Teidän pitää tulla käymään T: Minna

| Vastaa

Uusimmat kommentit

19.03 | 15:03

Hei Ritva! Teet sukututkimusta, vai mitä? Minulla on kysymys sinulle. ovat yrittäneet lähettää sähköposteja, mutta se vain tulee takaisin (ehkä laatikko on täynnä?) Olisin hyvin kiitollinen, jos voisitte ottaa minuun yhteyttä minun email, frank.arlebrant@

04.08 | 19:25

Onpas komea Vonkale :) huippupoika!

15.11 | 20:29

Rekku on komea & huippupoika! Tulitte hienosti toimeen kehässä ja sen ulkopuolella.

16.06 | 15:50

Kiitos Niko